Биопсия на простатата

Рак на простататаРакът на простата е злокачествено заболяване, което произхожда от жлезистите клетки на простатата. Той заема първо място сред раковите заболявания на пикочо-половата система и на второ място по смъртност при мъжете, след белодробния карцином. Клиничното му проявление се увеличава с възрастта, като напоследък се наблюдава тенденция за засягане и на по-младата възраст – 40-50г.

Ракът на простатната жлеза съставлява над  98% от злокачествените новообразувания на този орган и е с характеристика на аденокарцином. Характерно за него е бавното му и безсимптомно в началото развитие, като голяма част от мъжете не подозират за съществиването му, докато не се проявят късните симптоми на заболяването – затруднено уриниране, болки в кръста и костите, патологични фрактури на кости.

Диагностициран в ранен етап, ракът на простатата е напълно лечим чрез радикално хирургично лечение и брахитерапия. Дори при по-напреднали стадии при навременно поставена диагноза, чрез консервативно хормонално и лъчелечение процеса може силно да бъде забавен и влезе в ремисия. Днес съществуват достатъчно надеждни методи за ранен скрининг и откриване на злокачствените заболявания на простатата в начални стадии, което позволява пълното излекуване на пациента. На задължителен скрининг подлежат всички мъже над 50г., независимо дали имат оплаквания от страна на пикочо-половата система.

За сега най-точният и единствен метод на доказване на простатния карцином е биопсията на простатата. Най-разпространена е трансректалната tru-cut биопсия, извършвана под ехографски контрол. Взетият по този начин материал се изпраща за хистологично изследване, при което се търсят атипични и ракови клетки в простатата. Изследването не е болезнено, извършва се най-често под локална анестезия със специален биопсичен пистолет и се понася добре от пациентитие.

Трансректална ехография на простататаПоказание за биопсия е всяко съмнение за рак на простатата. Поради безсимптомното  протичане в началните стадии водещи са скрининговите методи за ранно откриване на карцином на простатата. Препоръчва се ежегодно провеждане на преглед при уролог, който задължително влючва изследване PSA, трансректално туширане на простатата и трансректална ехография на простатата. Случаите съмнителни за наличие на рак на простатата са PSA над 4,0 ng/l, находка при палпирането на простатата и наличие на суспектни зони при трансректалната ехография. При нужда могат да се направят скенер и магнитен резонанс на простатата. При суспектни за рак данни, биопсията на простатата трябва да се извърши в най-кратки срокове.

Подготовката за биопсия включва задължителния минимум от параклинични изследвания както при всяка по-лека хирургична интервенция. При прием на медикаменти намаляващи съсирваемостта на кръвта е редно те да бъдат спрени няколко дни преди интервенцията. В дена на интервенцията тезовите резервоари трябва да бъдат изпразнени.

Биопсия на простатаМанипулацията се извършва най-често в странично положение на тялото, със свити в коленете крака. Под ехографски контрол се вземат малки парчета от суспектни зони на простатата. Пациентите понасят добре манипулацията, като остават за наблюдения в болнична обстановка 2-4 ч. след приключването и. В редки случаи се налага до 24 ч. болничен престой. Препоръчва се провеждане на перорална антибиотична профилактика с продължителност 5-7 дни.

Усложненията при биопсия на простата са редки – 3-5%  от случаите. Могат да бъдат кървене от ректума (ректорагия) или при уриниране (хематурия), които се преодоляват консервативно и в много редки случаи налагат хирургично лечение. Възможно е преходно затруднение в уринирането и много рядко пълна ретенция на урината, които са преходни, отзвучават в рамките на 3-7 дни, а при ретенция на урината може да се наложи и поставяне на уретрален катетър за няколко дни. В някои случаи може да се наблюдава възпалениe на простатата с повищаване на температурата, отпадналост – лечението е с широкоспектърни антибиотици.

Поради високата си диагностична стойност, безопастност на провеждането и възможността за ранно откриване, биопсията на простатата трябва да се провежда без отлагане във всички случаи със съмнение за рак на простатата. Навременно поставената диагноза и съвременните хирургични техники позволяват пълно излекуване и високо качество на живот при ранните стадии на рак на простатата.

                                                                              Автор на статията : Д-р Ведат Сабриев

          Университетска болница „ Александровска” – Клиника по Урология, София

Всички публикувани материали имат чисто информативен характер и не могат по никакъв начин да заменят лекарската консустация и преглед. Самолечението и късната диагноза могат да имат фатални последици за вашето здраве.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>