Лзерно разбиване на камъни в уретера

kamani-bubreciКамъните в бъбреците и уретерите са най-широко разпространеното заболяване. Познати са от дълбока древност и в момента засягат около 1-2% от населението в Европа. Срещат се във всички възрасти с пик межди 20 и 50 г. Двата пола боледуват с еднаква честота.

Причините за образуването на бъбречните камъни са множествени и най-често комбинация от няколко предразполагащи фактора. Наблюдава се комбинация от различни биохимични и анатомични фактори (състав и киселинност на урината, реакция на урината  (ph), намалено отделяне на вещества подтискащи кристализацията на урината), наличие на уринарни инфекции и предразполагащи фактори на средата ( климат, режим на хранене, питейна вода, медикаменти ).

Клиничната картина на бъбречно-каменната болест се определя от големита, броя и местоположението на камъните. Често заболяването протича безсимптомно за големи периоди от време. Най-честият симптом е бъбречната колика. Болният се оплаква от внезапна, силна, непоносима болка в поясната област, която не се влияе от положението на тялото. Причината се дължи на спиране на отока на урината от камъка, което води до разпъване на капсулата на бъбрека и до болка.

kamak-ureterОсновните диагностични методи при бъбречнокаменната болест са образните изследвания. Те влючват ултразвуковото изследване на бъбреците (ехография) и рентгенови методи (ренгенография на бъбреци, уретери и пикочен мехур, венозна урография, компютърна томография). Те ни дават възможност за точно определяне на местоположението на камъка, неговите размери и предполагат неговия състав.
От особена важност са камъните, които са в уретера. Те предизвикват прекъсване на отичането на урината от бъбрека, спиране на функцията му и разширение на бъбречното легенче. Състоянието се нарича хидронефроза и изисква бързи мерки за отстраняване на препятсвието и възснаовяване функцията на бъбрека.

Съвременният напредък в технологиите и материалите позволи конструирането и въвеждането на високопрецизна техника за минимално инвазивно (безкръвно) и ефективно разбиване на камъните в уретера. Най-съвременната тенденция е използването на ендоскопска апаратура (уретероскоп) за достигане до камъка и разбиването му чрез лазер. Предимствата на метода са минималната инвазивност и високата ефектичност, които го правят предпочитан метод при лечението на камъните в уретера .

laser-razbivane-kamuk

Показани за разбиване с лазер са всички камъни в уретера. Чрез успешното комбиниране на различни видове уретероскопи са достъпни всички части на уретера. Манипулацията се извършва в болнична обстановка, под анестезия и се понася добре от пациентите. Минималната инвазивност е причина за нисък процент усложнения и минимален болничен престой. Отделните фрагменти от разбития камък най-често пациента елиминира спонтанно. Нерядко при по-тежки и запуснати случаи се налага и временно ендопротезиране на уретера чрез стент. Снимка 4.

Поради множеството предимсва които предлага и ниския процент усложнения ендоскопското разбиване с лазер се превръща в основен стандарт за лечение на камъните в уретера. Напредъкът в технологиите правят метода все по – достъпен и с все по – широко разпространение.

Автор на статията : Д-р Ведат Сабриев

Университетска болница „ Александровска” – Клиника по Урология, София

Всички публикувани материали имат чисто информативен характер и не могат по никакъв начин да заменят лекарската консустация и преглед. Самолечението и късната диагноза могат да имат фатални последици за вашето здраве.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>