Хидроцеле

hydrocele-tumbХидроцелето представлява набиране на течност между обвивките на тестиса. Засяга всички възрасти при мъжете и може да бъде вродено и придобито. Хидроцелето се развива бавно, безболезнено, образувайки гладка овоидна подутина в съответната половина на скротума или двустранно. Размерите значително варират в зависимост от давността на заболяването.

Вроденото хидроцеле е следствие на непълно затваряне на комуникацията межди коремната кухина и обвивките на тестиса при новородените. Затова се наблюдава промяна в размера на хидроцелето при различни състояния на детето. При плач или след нахранване хидроцелето се увеличава, а в покой намалява. Голяма част от случаите на вродено хидроцеле изчзват с порастването на дете и не се налага допълнително лечение.

Придобитото хидроцеле се наблюдава в по-напреднала възраст и може да бъде симптоматично и идиопатично (без видима причина ). Симптоматичното хидроцеле възниква в следствие възпалителни заболявания на тестиса, травми или тумори на тестиса и може да премине при отстраняване на основната причина. Идиопатичното хидроцеле е с неизяснен произход и се дължи на нарушение в образуването и абсорбцията на течност между обвивките на тестиса. Усложненията, които предизвиква хидроцелето са нарушения във функцията на тестиса в следствие увеличеното налягане върху него,  дискомфорт и болка в самата скротална половина при по-напредналите случаи.

hydrocele-ehogafiaДиагнозата не представлява трудност и най-често се поставя с оглед и физикален преглед. Най-често използванията интрументален метод е ултразвуковото изследване на хидроцелето, при което са видими и тестиса и самото съдържание на хидроцелето. Усложнени форми на хидроцелето са хематоцелето и пиоцелето. При хематоцелето съдържанието е изпълнено с кръв и се дължи най-често на травма. А при поцелето съдържанието е гной и е следсвие на услойняване на възпалителни заболявания на тестиса.

Лечението на хидроцелето е хирургично. Най-често операцията се извършва чрез скротален достъп и се понася добре от пациентите. След достигане на тестиса обвивките му се обръщат и зашиват наобратно – операция на Винкелман. Снимка 3 При по-напреднали случаи и задебеляване на самите обвивки на тестиса може да се наложи резецирането им и обшиване на ръбовете – операция на Бергман. При вроденото хидроцеле се има в предвид и самият комунициращ канал,който трябва да се затвори.

hyrocele-rezultati

Хидроцелето е често срещано и социално значимо заболяване. Често при отлагане на лечението води до увреждане на функцията на тестиса. Навременното му опративно лечение води до пълно излекуване и възстановяване на функцията на тестиса.

                                                                              Автор на статията : Д-р Ведат Сабриев

          Университетска болница „ Александровска” – Клиника по Урология, София

Всички публикувани материали имат чисто информативен характер и не могат по никакъв начин да заменят лекарската консустация и преглед. Самолечението и късната диагноза могат да имат фатални последици за вашето здраве.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>